poniedziałek, 11 listopada 2013

Ciasto bananowo-orzechowe.

Tym razem bez poślizgu - jest poniedziałek i jest przepis. Na osłodę tygodnia proponuję ciasto bananowo-orzechowe.


 Tym razem Kai deputuję w roli pomocnika. Było dużo zabawy, bałaganu i wrzasku, że trzeba wyłączyć mikser. Był i bezcenny okrzyk radości jak mógł spróbować naszego wspólnego wypieku.

1 szklanka mąki {gluten-free}
50 g masła kokosowego
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 - 2 dojrzałe banany, rozgniecione
50 g rodzynek
1/2 szklanki naturalnego masło orzechowe {bez dodatku cukru i soli - takiego ja użyłam, ale można użyć wedle uznania}
szczypta cynamonu lub przyprawy piernikowej




Przygotowanie ciasta
Wymieszać "mokre" składniki w misce. Stopniowo dosypujemy "suche" składniki i miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i lepkie.
Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 º C, a następnie zmniejszamy do temperaturu 160 º C i pieczemy około 45-60 minut. Czy ciasto jest gotowe, najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka.
 

Smakuję zarówno same, jak i z marmoladą.
* ciasto można dosłodzić jak banany nie są wystarczająco słodkie.
 Smacznego
Ps. Zapraszam do obejrzenia prac z foto wyzwania u Uli, jak i do wizyty w moim sklepiku TU (co o nim myślicie?) 
Joanna
KLIK :-)

SHARE:

2 komentarze

  1. Koniecznie muszę wypróbować, tylko ze zwykłym masłem zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jest pyszne i zwykła mąka też daje radę

      Usuń

© Nasza Przygoda DIY | kreatywny blog dla dzieci i rodziców. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig