sobota, 9 lutego 2013

Naleśniki ze szpinakiem. Yummy

Jakiś czas temu naszła mnie ochota na naleśniki ze szpinakiem. A dziś siedząc w pracy znalazłam zdjęcie, więc co zrobić jak nie telefoniczny post. 
Ciasto naleśnikowe przygotowujemy według własnego przepisu. Podstawa to mąka, mleko lub woda, jajko i przyprawy. Ja dodaje różne zioła np. oregano czy bazylie.
Farsz
Najczęściej używam szpinaku mrożonego drobno posiekanego. Najlepszy jest świerzy, ale więcej czasu trzeba spędzić przy przygotowaniu. 
Szpinak mrożony wrzucam od razu do gara z odrobiną margaryny i duszę pod przykryciem, aż się rozmrozi. Doprawiam dużo ilością pieprzu, trochę soli, a na koniec zalewam mleczkiem kokosowym. Szpinak z mleczkiem kokosowym to kolejny mój eksperyment. Udany :-). Miałam otwartą puszkę, a że nieznoszę marnowania jedzenia dolewałam do wszystkiego włącznie z poranną kawą.

SHARE:

22 komentarze

  1. Lubię Rollsy ze szpinakiem z Pizza Hut, ciekawe czy takie naleśniki by mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak lubisz swoje naleśniki i robisz szpinak to pewnie tak

      Usuń
  2. Naleśników ze szpinakiem jeszcze nie jadłam i kusi mnie spróbowanie. Tylko chyba dodam mozarellę/fetę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się zastanawiam nad dzisiejszym obiadem właśnie. Szpinak mam:) Tylko cholera...jajek nie mam do naleśników:/ muszę coś wymyślić, bo teraz to już nie bardzo mam czas na wychodzenie z domu:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że obiad się udał

      Usuń
  4. Uwielbiam naleśniki i szpinak !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, choć dopiero od niedawna.

      Usuń
  5. uwielbiam! muszę zrobić, tylko ja dodaję jeszcze fetę :) W wersji wypasionej dodatkowo suszone pomidorki mniiamaaaam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmmmm z suszonymi pomidorkami musi być genialne.

      Usuń
  6. mniam, mniam uwielbiam naleśniki ze szpinakiem, ale nigdy nie próbowałam z mleczkiem kokosowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mają przez to taki maślany posmak. A ze masła i śmietany raczej nie używamy to to idealna alternatywa.

      Usuń
  7. wyglądają rewelacyjnie! muszę takie machnąć w przyszłym tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham, kocham, kocham...tydzień temu też zrobiłam :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robię z fetą lub z serem pleśniowym i z odrobiną czosnku.
    Tak, naleśniki ze szpinakiem są boskie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja zwykle robie na slodko. Szpinak uwielbiam, ale nigdy bym nie pomyslala o takim polaczeni. Szok. Swetny blog prowadzisz pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja uwielbiam, reszta - chyba nie przejdzie, choc sprobuje ;) a noz widelec ;-P

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapraszam do zabawy :) http://misiowamama.blogspot.com/2013/02/its-only-picture-tag.html

    OdpowiedzUsuń

© Nasza Przygoda DIY | kreatywny blog dla dzieci i rodziców. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig