poniedziałek, 15 października 2012

Zupa z dyni piżmowej. Coraz bliżej Halloween.


Co niektórzy, odwiedzający moje drugie miejsce w sieci znają ten przepis, ale dla odwiedzających mnie tu i teraz, umieszczam go jeszcze raz.
U nas coraz bardziej Halloweenowo. Lubię te święto, bo jest radosne. Mało, kto wie, czy pamięta, że nie jest to święto pochodzące z USA , ale wywodzi się z kultury celtyckiej. Wraz z emigrantami zaszczepiło się na owym kontynencie, stając się świętem komercyjnym, żeby było zabawniej, w tej formie powróciła w miejsce swoich narodzin.

Z tej okazji zupa z dyni piżmowej.
"Moja Dyńka"

Przepis:
1 średniej wielkości dynia piżmowa.
1 czerwona cebula
1 średnia marchewka
2 łyżki oliwy z oliwek
600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
Mielony kminek, chili, sól
1 mały brokuł (gotowany na parze lub w wodzie)
Sposób przygotowania:
1. Przygotować składniki.

2. Drobno posiekaną cebulkę podsmażyć na oliwie, aż będzie miękka.

3. Przygotować brokuły i odstawić.
4. Pokrojoną dynię i marchewkę w paski i kostkę wrzucić do garnka z bulionem, dodać przypraw i gotować, aż wszystko będzie miękkie.

5. Wyciągnąć z garnka część warzyw pokrojonych w paski, a pozostałość "zblenderować" na gładką masę.

6. Podawać ze smażoną cebulką i brokułami.
Pyszna!

Degustacja.

Konsumpcja.


SHARE:

12 komentarzy

  1. Kocham krem z dyni:) Dyniowy Kai - boooski:)))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Jak jeszcze niedawno nie wiedziałam, że dynia może być smaczna.

      Usuń
    2. Hmmmm a może dyniowe muffinki????

      Usuń
    3. słyszałam,że bardzo dobre są placki z dyni na słodko z cynamonem, więc myślę, że muffinki będą pyszne, tym bardziej, że ta dynia słodziutka mmniam....
      ps. widziałam, że w muffinkach masz już wprawę - liczę na Ciebie ;-)

      Usuń
  2. Boskie, znaczy się dynia boska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja sie zastanawiałam co jutro na obiad, dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo, mam nadzieje, ze zupa byla pyszna.

      Usuń
    2. okazalo sie ze dynie wykupili;) jutro bedę robić, trzymaj kciuki aby wyszła:))

      Usuń
    3. Trzymam, trzymam, ale musi wyjść, dobra dynia - dobra zupa ;-)

      Usuń
  4. HEj, syn mój zaczął niedawno jeść wg BLW. I mam takie pytanie techniczne:) jak podawać zupy? Owoce i warzywa zgryza i połyka. Zastanawiam się czy zupę jest w stanie zjeść tylko nie wiem jak ją podać. Czy w musie czy w kawałkach i w jakim naczyniu:) Proszę o pomoc:)

    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :-) możesz ją zrobić gęstą jak dipy i dać kawałki warzyw, czy pieczywa do maczania. Ja małemu podaję zupy do picia. Warzywa wyciągam i kładę na talerzyk, a zupę do kubeczka. Metoda BLW nie wyklucza karmienia łyżeczką, choć ja długo unikałam. Chodzi o to, żeby małemu ni wpychać zawartości łyżeczki do buzi tylko pozwala mu samemu zgarnąć jedzenie buzią z łyżeczki.

      Usuń

© Nasza Przygoda DIY | kreatywny blog dla dzieci i rodziców. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig