wtorek, 23 października 2012

Chili z fasoli i warzyw.

Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić dania dokładnie z przepisu. Zawsze muszę dodać swoje pięć groszy, a nie zawsze z udanym skutkiem. 
Kolejny przepis inspirowany książką kucharską "Bobas Lubi Wybór".

Składniki:
1 duża posiekana cebula
1 czerwona papryka pozbawiona nasion i pocięta w paski
1 świerza papryczka chili posiekana z nasionami
2 łyżki oliwy z oliwek
 mielony kminek, sól, ciemny sos sojowy
250 g pomidorków cherry
150 g  fasolki szparagowej
150 g  brokół (ktoś mi powiedział, że pierwszy raz słyszy, żeby łączyć brokuły z chili, a ja potrafie ;-)
 6 baby kukurydze
1 puszka czerwonej fasoli kidney, odsaczonej
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry.

Przygotowanie:

 1. Przygotuj składniki.

 2. Smaż cebulę na oleju, aż będzie miękka.
 3. Dodaj przypraw i resztę warzyw, duś wszystko pod przykryciem, aż będzie miękkie (około 25 minut).
4. Na koniec dodaj czerwoną fasolę i duś kolejne 5-10 minut.
 5. Podałam z kuskusem.
Smacznego!
Rodzicom bardzo smakowało, Kajowi nie specjalnie. Zjadł tylko kukurydzę. Może taki dzień. 

SHARE:

7 komentarzy

  1. Sama chętnie bym to zjadła :) Bardzo lubię kuskus.

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas ostatnio była tarta z porów:)dziś może sos pomidorowy z soczewicą i makaronem? Jeszcze nie wiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio robiłam tartę z brokułami - wielka porażka. Ciasto według książki :-( , a wyglądała tak cudnie. Może następnym razem się uda. Za mną "chodzi" zupa z porów.

      Usuń
  3. Serdecznie zapraszamy na Halloweenowy konkurs gdzie do wygrania jest bon o wartości 40zł do zrealizowania w księgarni Gandalf :)
    http://babylandiaa.blogspot.com/2012/10/halloweenowa-niespodzianka.html

    Z góry bardzo przepraszam za spam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie :) Chyba zapożyczę przepis!

    OdpowiedzUsuń

© Nasza Przygoda DIY | kreatywny blog dla dzieci i rodziców. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig